Automatyczne czyszczenie, suszenie i polerowanie sztućców

Błyszczące, bez plam sztućce są wyznacznikiem dla gastronomicznej elity, jest tak w dużych restauracjach lub w działaniach firm kateringowych. Dlatego firma Rösler oferuje urządzenia do czyszczenia i uzyskania właściwej sterylności sztućców bez czasochłonnego i kosztownego ręcznego czyszczenia oraz polerowania.

Plamy po wodzie na nożach, widelcach i łyżkach tworzą nie tylko złe wrażenie optyczne, ale mogą również obniżyć reputację restauracji lub firmy kateringowej.
Z drugiej strony, zwykle wymaga to dużo kosztownej pracy ręcznej do suszenia i polerowania sztućców po czyszczeniu w zmywarce. Te problemy mogą być łatwo rozwiązane przez system suszenia, polerowania i odkażania, oferowany przez firmę Rösler typu CD z wydajnością 3 000, 5 000 lub 8 000 sztuk na godzinę. W związku z tym, nie jest niespodzianką, że te systemy są stosowane na całym świecie. Mokre sztućce wyjęte ze zmywarki umieszczane są w podajniku przepływowego systemu CD, gdzie są suszone i polerowane w spiralnie ukształtowanym pojemniku roboczym wypełnionym specjalnym sterylnym granulatem pochodzenia tylko organicznego. Sztućce wykonane ze stali nierdzewnych lub innych szlachetnych materiałów uzyskują w tym systemie susząco - polerującym całkowite wysuszenie, połysk i higieniczną czystość dla zastosowań spożywczych. Systemy CD są wyposażone w lampy UV, które sterylizują wysuszone i wypolerowane sztućce oraz stosowany jest tam susząco - polerujący granulat.

Delikatne usuwanie zaschniętych resztek jedzenia ze sztućców
Dla ekonomicznego, wysokiej jakości czyszczenia, suszenia i polerowania sztućców oraz innych kucharskich narzędzi takich jak, łyżki do sosów lub wazowe, firma Rösler oferuje wielozadaniowe urządzenie czyszczące RCC w połączeniu z suszarką RCD. Zależnie od stopnia zanieczyszczenia na sztućcach, taki system może pracować w trybie przepływowym lub w trybie wsadowym - z udziałem 200 - 500 sztuk na wsad ze zmiennymi czasami działania. Dzięki intensywnemu i delikatnemu czyszczeniu oraz w tym samym czasie, również suszeniu i polerowaniu w specjalnie opracowanych mediach (granulat, płyn technologiczny) są usuwane nawet zaschnięte resztki jedzenia. Może to być robione przez wiele godzin bez żadnych wstępnych czynności wykonywanych ręcznie. Po operacji oczyszczania możliwe jest wprowadzenie opcjonalnie operacji płukania sztućców w specjalnej stacji z zastosowaniem bieżącej wody a po tym bezpośrednio samoczynne przekazywanie do suszarki wibracyjnej. Wtedy mokre sztućce znajdą się w we wsadzie specjalnego sterylnego granulatu pochodzenia organicznego - jest on podgrzewany do wybranej temperatury. W skutek tego, powierzchnia sztućców jest błyszcząca, bez plam po wyschniętej wodzie.

Proces automatycznego czyszczeni i suszenia zmniejsza nie tylko koszty robocizny, ale również koszty płynu myjącego, wody i energii zużywanych przez zmywarkę. Dodatkowo system RCC pozwala nie tylko na czyszczenie, ale również na poprawę wyglądu powierzchni, na przykład usunięcie drobnych rys z wyrobów ze stali nierdzewnej lub szlachetnych materiałów.

 

www.rosler.com

MM Magazyn Przemysłowy 4/2024

Chcesz otrzymać nasze czasopismo?

Zamów prenumeratę