Dłuższy termin przydatności do spożycia - Freshline Superfresh

Reklama
Reklama

Firma Air Products, największy dostawca gazów przemysłowych w Polsce, wprowadziła na rynek innowacyjną technologię Freshline® Superfresh, która pozwala przetwórcom żywności oraz jej dystrybutorom wydłużyć termin przydatności do spożycia produktów przechowywanych w ladach chłodniczych. To rozwiązanie łączące zalety dwóch technologii – kriogenicznego mrożenia żywności oraz pakowania w atmosferze ochronnej (MAP). Umożliwia uzyskanie lepszych parametrów żywności po jej rozmrożeniu.

– Dzięki technologii Freshline® Superfresh można zmniejszyć straty podczas produkcji i dostaw żywności, a także oferować świeże produkty, wprowadzając niewielkie zmiany w istniejących procesach produkcyjnych – powiedział Janusz Paździora, Menedżer Rynku Spożywczego na Europę Centralną w Air Products.

Reklama

Dzięki tej technologii rozmrożone produkty są porównywalnej jakości, mają podobny wygląd oraz termin przydatności do spożycia, jak produkty pakowane w atmosferze ochronnej (MAP). Ponadto zachowują swój smak i posiadają odpowiednią teksturę. Jak pokazują testy, w niektórych przypadkach produkty spożywcze przechowywane z wykorzystaniem technologii Freshline® Superfresh mają dłuższy termin przechowywania na półce sklepowej niż te pakowane tylko w atmosferze ochronnej MAP.

Tak przechowywaną żywność można dystrybuować i magazynować w stanie zamrożonym, zanim zostanie celowo rozmrożona w punkcie sprzedaży lub przez konsumenta. Zakładając, że produkt został poprawnie rozmrożony, konsument w razie potrzeby może go ponownie zamrozić w domu. Dzięki temu logistyka żywności może być bardziej elastyczna. Biorąc pod uwagę fakt, że każdego roku w Unii Europejskiej marnuje się aż 100 milionów ton produktów spożywczych, rozwiązanie Freshline® Superfresh pozwala ograniczyć straty w łańcuchu dostaw żywności oraz w punktach sprzedaży.

Powiązane firmy

Reklama

Ponadto technologia Freshline® Superfresh zapewnia strategiczne wsparcie producentom zarówno świeżych, jak i mrożonych produktów, gdyż żywność przechowywana z jej wykorzystaniem dłużej zachowuje świeżość. Dzięki temu można optymalnie wykorzystać podaż sezonowych produktów kupując je wtedy, gdy są najświeższe i szeroko dostępne na rynku.

 – Producenci znają już technologię kriogenicznego mrożenia żywności oraz pakowania w atmosferze ochronnej (MAP). Łącząc zalety tych dwóch technologii rozwiązanie Freshline® Superfresh oferuje świetne rezultaty w porównaniu do żywności pakowanej z wykorzystaniem tradycyjnego procesu chłodzenia. Dzięki nowej technologii firmy Air Products, producenci, dystrybutorzy oraz konsumenci mogą dłużej przechowywać świeższe, naturalne i pełnowartościowe produkty spożywcze – dodał Janusz Paździora.

Reklama

O Autorze

MM Magazyn Przemysłowy jest tytułem branżowym typu business to business, w którym poruszana jest tematyka z różnych najważniejszych sektorów przemysłowych. Redakcja online MM Magazynu Przemysłowego  przygotowuje i publikuje na stronie artykuły techniczne, nowości produktowe oraz inne ciekawe informacje ze świata przemysłu i nie tylko.

Tagi artykułu

Zobacz również

Chcesz otrzymać nasze czasopismo?

Zamów prenumeratę
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama