Polimerowe łożyska w produkcji wina
Bezsmarowe łożyska ślizgowe iglidur J zastępują metalowe rozwiązania w maszynach do usuwania łodyg winogron. Maszyny do usuwania łodyg ostrożnie odrywają owoce od łodyg. Stosowane są tutaj bezobsługowe i bezsmarowe łożyska ślizgowe iglidur J, za pomocą których łożyskowany jest bęben wewnętrzny i które przyczyniły się do zwiększenia żywotności.
Nawet starożytni Egipcjanie cenili wino. W tym czasie winogrona zbierano ręcznie z winorośli, a następnie miażdżono stopami w dużej kadzi. Aby uniknąć gorzkich tanin w winie, łodygi i szypułki były usuwane podczas zbierania. Zasada produkcji wina niewiele się zmieniła do dziś. Jednak maszyny wykorzystywane w tym procesie poczyniły wielkie postępy. Podczas żniw winogrona są zbierane maszynowo wraz z łodygami i szypułkami. Następnie są transportowane do maszyny usuwającej zbędne części rośliny. W urządzeniu podobnym do pralki, za pomocą sita o kształcie bębna, owoc oddzielany jest od odpadów. Otoczenie brudu, drewna i moszczu stanowi prawdziwe wyzwanie dla łożysk. W związku z tym łożyska iglidur J Siprem International używa łożysk ślizgowych z iglidur J.
iglidur J dla większej dostępności maszyny
W samej Kalifornii 130 000 litrów przechodzi przez obiekty Siprem International w ciągu zaledwie dwóch miesięcy. Łożyska iglidur J są bezsmarowe, odporne na chemikalia i charakteryzują się niskim współczynnikiem pochłaniania wilgoci - cechy, które umożliwiają niezawodną, ciągłą pracę obrotową bębna. W tym trudnym środowisku poprzednio używane, metalowe łożyska musiały być serwisowane i wymieniane raz za razem ze względu na resztki drewna. Zostały one ostatecznie zastąpione polimerowymi łożyskami ślizgowymi firmy igus. Łożyska iglidur zostały zaprojektowane w celu wydłużenia żywotności maszyny i skrócenia jej czasu przestoju.
Źródło: igus