ABB i Microsoft pomagają produkować żywność w sposób zrównoważony
Wzrost konsumpcji żywności jest szybszy niż wzrost ludności na świecie. Na szczęście rośnie też liczba producentów, którzy aby zaspokoić coraz większy popyt, szukają nowych sposobów produkcji z poszanowaniem dla środowiska naturalnego.
Firma Norway Royal Salmon (NRS) jest producentem łososia – rocznie produkuje około 70 tys. ton mięsa tej ryby w sposób zrównoważony. Od niedawna, w surowym i niekiedy niebezpiecznym środowisku północnej Norwegii, NRS wykorzystuje technologię zdalnej detekcji obiektów do szacowania biomasy i kontroli populacji ryb, odciążając tym samym swoich pracowników i obniżając ślad węglowy. Rozwiązanie wdrożyła firma ABB we współpracy z Microsoft.
Podwodne kamery rejestrują ruchy łososia w fermach oddalonych nawet kilka kilometrów od brzegu. Nałożony na obraz filtr wykorzystuje technologię sztucznej inteligencji i pozwala na automatyczny pomiar masy, rozmiarów oraz liczebności łososi pływających w wodzie. Monitoring populacji dostarcza wielu istotnych danych, a jednocześnie umożliwia bezpieczniejszą i bardziej przyjazną dla środowiska produkcję żywności wysokiej jakości. Program pilotażowy wykazał, że NRS może zwiększyć wydajność i bezpieczeństwo pracowników, ponieważ ci nie muszą przebywać na otwartym morzu tak często jak dotychczas. Mniejsza liczba operacji na morzu przekłada się na poprawę stanu czystości wody.
– Nasza firma zawsze skupiała się na szeroko zakrojonych badaniach, rozwoju, współpracy i innowacji – powiedział Arve Olav Lervag z NRS. – Aby napędzać zrównoważony rozwój i zwiększać bezpieczeństwo naszych pracowników, podjęliśmy współpracę z ABB i Microsoftem, która pozwoli nam w sposób innowacyjny osiągnąć jeszcze więcej na każdym etapie działania.
Rozwiązanie wykorzystywane przez NRS jest oparte na chmurze Microsoft Azure i platformie ABB Ability, która zapewnia użytkownikowi dostęp do zasobów na etapie od urządzenia aż do chmury, aby dysponować większą ilością danych i wiedzieć więcej, a przez to działać na większą skalę i skuteczniej.
– Wykorzystujemy sztuczną inteligencję do zrewolucjonizowania akwakultury i wpływania na środowisko w sposób zrównoważony – powiedział dyrektor ds. cyfryzacji w Grupie ABB Guido Jouret. – Dzięki monitorowaniu zdrowia i kondycji ryb, ABB umożliwia NRS osiągnięcie nowego poziomu konkurencyjności.
– Projekt realizowany wspólnie przez ABB, Microsoft i NRS jest wyjątkowo innowacyjny – dodał Christian Bucher, specjalista ds. SI w Microsoft. – Tylko dzięki bliskiej współpracy zespołów inżynierskich i klienta, mogliśmy osiągnąć tak wiele korzyści przy tworzeniu kolejnych innowacji. W ciągu zaledwie kilku miesięcy przeszliśmy drogę od pomysłu do wdrożenia rozwiązania na miejscu u klienta.
Źródło: ABB