Elementy Elesa+Ganter w maszynach do produkcji sushi
Przemysł spożywczy to wysokie wymaganie dotyczące higieny procesu produkcyjnego. Doświadczyć tego mogą szczególnie firmy zajmujące się przetwórstwem rybnym lub mięsnym. Nawet niewielkie uchybienia w sferze zachowania higieny mogą skutkować poważnymi konsekwencjami. Dlatego przy projektowaniu maszyn i urządzeń dla tego sektora trzeba zwracać szczególną uwagę na to, by powierzchnie, które mają styczność z produkowaną żywnością, były łatwe do mycia i dezynfekcji. Nie mogą mieć również tzw. martwych obszarów, w których może wystąpić zanieczyszczenie mikrobiologiczne lub chemiczne.
Firma 2LHDM, klient Elesa+Ganter, specjalizuje się w projektowaniu, budowie maszyn i urządzeń oraz automatyzacji procesów produkcyjnych. Jednym z ważniejszych obszarów działalności firmy jest przemysł spożywczy, w tym przetwórstwo rybne. Projekty i budowa maszyn w 2LHDM rozpoczyna się od koncepcji, a kończy na uruchomieniu w zakładzie produkcyjnym u użytkownika.
– Nasza kompleksowa oferta standardowych elementów maszyn, ciągle rozbudowywana w oparciu o potrzeby naszych klientów i w dialogu z nimi, obejmuje także produkty ułatwiające zachowanie najwyższych standardów higieny. Współpraca z firmą 2LHDM jest przykładem tego, jak można sprostać wyśrubowanym standardom, bazując na rozwiązaniach Elesa+Ganter – powiedział Filip Granowski, dyrektor zarządzający Elesa+Ganter Polska.
Transporter modułowy posiada w pełni higieniczną konstrukcję, która została oparta na stali kwasoodpornej w gatunku AISI 316. Dzięki temu, urządzenie spełnia wszystkie rygorystyczne wymagania, jakie stawia się temu sektorowi gospodarki. W transporterze modułowym zastosowano autorską koncepcję FleX & Clean, która polega na eliminacji użycia jakichkolwiek narzędzi w celu rutynowego rozbrojenia maszyny (np. do mycia), przy zminimalizowaniu możliwości gromadzenia się wody i bakterii. Funkcjonalność i wygodę obsługi urządzenia m.in. dzięki elementom E+G. W tych procesach pomagają (rys. 1):
- dźwignie nierdzewne GN 300.6-AS stosowane wymiennie z nierdzewnymi pokrętłami motylkowymi EWNM-SST w zależności od wyboru klienta
- zapięcia nierdzewne z blokadą GN 852.3-NI
- stopy nierdzewne GN 343.6
Zastosowanie powyższych komponentów przyczynia się do wysokiego poziomu procesów higienizacji w zakładach produkcyjnych. Modułowa konstrukcja daje możliwość zamówienia przenośnika w różnych rozmiarach, dostosowanych do wymagań produkcji, jak i doposażenia go w dodatkowe rozwiązania technologiczne. Poszczególne segmenty przenośnika łączone są za pomocą zapięć nierdzewnych z zabezpieczeniem przed przypadkowym otwarciem GN 852.3-NI.
Transporter modułowy charakteryzuje się:
- higieniczną konstrukcją, przystosowaną do mycia i dezynfekcji;
- specjalną budową eliminującą możliwość gromadzenia się wody oraz namnażania się niepożądanej mikroflory;
- konstrukcją zgodną z wymaganiami BHP, gwarantującą brak wpływu na bezpieczeństwo pracowników produkcyjnych;
- specjalnie opracowaną kolorystyką, w celu skuteczniejszej minimalizacji zagrożenia wystąpienia ciał obcych w produktach;
- autorską technologią FleX & Clean, przystosowaną do pianowania i mycia pod ciśnieniem;
- funkcjonalnym, dotykowym interfejsem, dającym możliwość płynnej regulacji prędkości.
Dzięki wyeliminowaniu konieczności użycia narzędzi, obsługa maszyny jest prosta i intuicyjna, przez co pracownicy produkcyjni są w stanie operować nimi samodzielnie, bez udziału specjalistów z działu utrzymania ruchu.
Stojak na tace do transportera
Uzupełnieniem modułowych transporterów, wpisującym się w tę samą koncepcję projektową są mobilne stojaki na tace, które zostały wyposażone w pokrętła zaciskowe VTT-SST-MD lub VTT-SST-VD w zależności od zapotrzebowania klienta. Pokrętła te cechują się:
MOŻE ZAINTERESUJE CIĘ TAKŻE
- higieniczną, pełną bryłą, ułatwiającą mycie i utrudniającą gromadzenie się zanieczyszczeń;
- nierdzewną wtopką z trzpieniem lub otworem gwintowanym wykonaną ze stali w gat. AISI 304, odsadzoną o 0,3 mm od powierzchni dociskowej;
- wykonaniem zgodnym z dyrektywą UE 10/2011 oraz FDA CFR.21, gwarantującym neutralność chemiczną ze związkami występującymi w przemyśle spożywczym;
- dla wersji MD: specjalnym kolorem (RAL 5001), który jest łatwo wykrywalny optycznie i nie występuje naturalnie w przyrodzie;
- dla wersji MD: unikalną właściwością tworzywa – technopolimer zastosowany w tych produktach zawiera dodatki wykrywalne za pomocą wykrywaczy metali;
- dla wersji VD: specjalnym kolorem (RAL 5005), który jest wysoce kontrastowy oraz łatwo rozpoznawalny dla ludzkiego oka i detektorów optycznych.
Maszyna do cięcia rolek sushi
Maszyna do cięcia rolek sushi pozwala usprawnić proces przecinania rolek sushi i zwiększa wydajność produkcji. Została wyposażona w dwa bardzo ostre noże (jeden tnący pod kątem prostym, drugi pod kątem 45°), które dzielą potrawę na precyzyjne porcje. Noże są ze sobą ściśle zsynchronizowane, dzięki czemu operacja przebiega sprawnie i z dokładnością co do milimetra. Maszyna jest wyposażona w enkoder, czyli rodzaj czujnika ruchu, co pozwala na bardzo dokładne dzielenie produktu. Po przecięciu, rolki sushi wyjeżdżają na taśmie wyjściowej, gdzie są już gotowe do zapakowania.
Urządzenie jest wykonane ze stali kwasoodpornej 316, co stanowi gwarancję najwyższego poziomu higieny. To urządzenie również zostało skonstruowane w oparciu o koncept FleX & Clean, dzięki czemu można rutynowo rozbrajać je bez użycia specjalistycznych narzędzi. W tym celu zastosowano elementy (rys. 8):
- trzpienie ustalające GN 722.3-A4 wykonane ze stali w gat. AISI 316 do mocowania osłon noży tnących;
- trzpienie wciskane GN 313-NI do blokowania obrotu w celu wymiany noży;
- uchwyty EBP-SAN do zamykania osłony urządzenia, wykonane ze specjalnego antymikrobowego materiału zawierającego jony srebra, który zapobiega osadzaniu się na jego powierzchni bakterii, pleśni i grzybów;
- trzpienie ustalające GN 818 wykonane ze stali w gat. AISI 316 do mocowania przyłącza wody;
- nierdzewne stopy wahliwe GN 343.6.
Samo czyszczenie ogranicza się do użycia myjek ciśnieniowych, co sprawia, że nie ma potrzeby na dłużej zatrzymywać produkcji. Należy również wspomnieć, że kształt oraz powierzchnia poszczególnych komponentów zostały zaprojektowane tak, by podczas produkcji oraz czyszczenia nie zatrzymywała się w nich woda oraz bakterie.
Źródło: Elesa+Ganter