Naukowcy Politechniki Łódzkiej pracują nad technologią produkcji "czarnego złota"
Na Politechnice Łódzkiej w Instytucie Technologii i Analizy Żywności trwają prace nad innowacyjnym projektem dotyczącym opracowania i wdrożenia technologii produkcji czarnego czosnku z polskich odmian.
– Aby wspomóc producentów polskiego czosnku w rozwoju upraw i powiększeniu sprzedaży, opracowana zostanie innowacyjna technologia produkcji "czarnego złota" w pilotażowej instalacji do fermentacji tego surowca. Instalację można będzie zaadaptować do szerszego zastosowania w innych gospodarstwach produkcyjnych – mówi prof. Grażyna Budryn z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ.
Prace będą prowadzone w ramach konsorcjum PŁ z Uniwersytetem Medycznym w Łodzi, gospodarstwem rolnym, przedsiębiorcą oraz doradztwem rolniczym. Instalacja do fermentacji czosnku zostanie zaprojektowana przy zastosowaniu zaawansowanej energooszczędnej technologii.
– Realizacja projektu, w wyniku którego powstanie przetwórnia do produkcji czosnku czarnego, ma służyć wspieraniu sektora rolnictwa. Założone rozwiązania przełożą się na osiągnięcie wielu korzystnych dla środowiska efektów – podkreśla prof. Grażyna Budryn, dyrektor Instytutu Technologii i Analizy Żywności, odpowiedzialna za projekt ze strony PŁ. – Czosnek będzie wytwarzany w zoptymalizowanym i skróconym procesie, dzięki zastosowanym operacjom wstępnym przed zasadniczym procesem fermentacji. Sama fermentacja ma na celu podniesienie walorów organoleptycznych i co bardzo istotne, prozdrowotnych czosnku. W wyniku fermentacji powstaje S-allilocysteina, która może hamować procesy zapalne przyczyniające się do powstawania wielu chronicznych stanów chorobowych.
Zaletą opracowanego rozwiązania będzie możliwość jego zastosowania w mniejszych i większych gospodarstwach rolnych i przetwórniach, dzięki możliwości zestawienia kilku urządzeń jednostkowych w większe instalacje.
– Założone w całym projekcie rozwiązania przełożą się na osiągnięcie wielu korzystnych dla środowiska efektów w porównaniu do technologii stosowanej obecnie, m.in.: redukcji emisji gazów cieplarnianych oraz zmniejszenia zużycia energii elektrycznej i oszczędności wody. W technologii będzie wykorzystana energia odnawialna oraz zminimalizowane zostanie użycie nieekologicznych opakowań. W rezultacie wprowadzania założonych rozwiązań nastąpi minimalizacja kosztów produkcji – wyjaśnia zalety projektu prof. Budryn.
MOŻE ZAINTERESUJE CIĘ TAKŻE
Projekt jest odpowiedzią naukowców i polskich producentów na zalewanie rodzimego rynku czosnkiem pochodzenia zagranicznego, zarówno świeżym jak i czarnym. Tym samym czarny czosnek ma szansę stać się bardziej dostępny, także cenowo, upowszechnić się jako przyprawa i przyczyniać się do poprawy dobrostanu społeczeństwa.
Źródło: Politechnika Łódzka