Heemskerk korzysta z robotów ABB
W zakładzie przetwórczym Heemskerk roboty ABB zautomatyzowały kompletację zamówień. Skróciło to czas, jaki świeża żywność spędza w łańcuchu dostaw, i jednocześnie wydłużyło jej okres przydatności do spożycia i zminimalizowało ilość odpadów.
Firma produkująca świeżą żywność potrzebowała elastycznego i skalowalnego rozwiązania automatyzacji, które mogłoby kompletować i układać zamówienia, pozwalając Heemskerk dostarczać najświeższą żywność do supermarketów i innych firm cateringowych. Zrobotyzowana instalacja do kompletacji zamówień w zakładzie Heemskerk w Rjinsburgu w Holandii przygotowuje zamówienia zgodnie z potrzebami każdego supermarketu lub detalicznego sprzedawcy żywności tak, aby produkty mogły być przeładowywane bezpośrednio na półki supermarketów, a nie przechowywane w centrach dystrybucyjnych.
Heemskerk Fresh & Easy wyprzedza trendy w tworzeniu produktów, które ułatwiają swoim klientom prowadzenie zdrowego stylu życia. Wim Heemskerk założył firmę w latach 60. ubiegłego wieku, sprzedając mieszanki zup warzywnych, które, ze względu na wygodę, jaką oferowały zapracowanym konsumentom, szybko stały się regularną pozycją obiadową w holenderskich gospodarstwach domowych. Po sześćdziesięciu latach Heemskerk jest czołowym graczem, dostarczając od 3,5 do 4 milionów świeżych produktów tygodniowo do firm detalicznych i sieci fast food na całym świecie. Dzięki rosnącemu zapotrzebowaniu na żywność pochodzenia roślinnego, minimalnie przetworzoną, Heemskerk rozszerzył swoją działalność, oferując ponad 400 produktów, takich jak: świeże sałatki, gotowe do przyrządzenia posiłki oraz wstępnie pokrojone warzywa i owoce, które mogą zaspokoić różnorodne potrzeby i gusta klientów. W miarę rozwoju Heemskerk stawał przed wyzwaniami związanymi z łańcuchem dostaw, ponieważ firma musiała realizować dostawy „just-in-time” świeżych produktów spożywczych do supermarketów w całym kraju.
Firma w obliczu nowych wyzwań
W połączeniu z różnorodnym zapotrzebowaniem na żywność ze strony klientów końcowych oznaczało to, że istniejące ręczne operacje zbierania i wydawania zamówień w zakładzie w Heemskerk nie były już wystarczające dla firmy. Brak wykwalifikowanej siły roboczej do obsługi procesu na dużą skalę również zwiększył koszty produkcji. Te problemy skłoniły Heemskerka do zainwestowania w rozwiązanie automatyzacji robotyki ABB, które oferowało szybkość i elastyczność, aby wesprzeć firmę w szybszych procesach produkcyjnych i skrócić czas realizacji zamówień do supermarketów.
ABB dostarczyła roboty do zautomatyzowania operacji kompletacji zamówień. Na początku przepływu produktów znajduje się czteroosiowy robot ABB IRB 660, który wyjmuje skrzynki z zamówieniami dla danego supermarketu i umieszcza je na przenośniku taśmowym. Następnie skrzynki przechodzą do strefy kompletacji zamówień, gdzie sześć sześcioosiowych robotów IRB 6700, umieszczonych na torze, odbiera skrzynki i umieszcza je w „gniazdach” przeznaczonych dla danego supermarketu. Dwa inne roboty IRB 6700 umieszczone po drugiej stronie strefy kompletacji zamówień, konsolidują pobrane skrzynki, tworząc stabilne, mieszane, wysokie stosy. Skrzynki te są ostatecznie odbierane przez innego robota IRB 660 o czterech osiach, który umieszcza je na wózkach, aby następnie przetransportować je bezpośrednio do supermarketu. Ta forma kompletacji zamówień sprawia, że rozwiązanie jest bardziej wytrzymałe, ponieważ może bezproblemowo przetwarzać nieskończoną liczbę zamówień. Koncepcja ta jest bardzo przydatna w przypadku codziennie zmieniających się zamówień w branży świeżej żywności.
– Ten system robotyki pomaga nam poprzez wspieranie naszego bardzo szybkiego procesu produkcji i kompletacji zamówień, ponieważ 75% produktów (przetwarzanych) dzisiaj jest w sklepach detalicznych jutro – powiedział Peter van Duijvenbode, dyrektor operacyjny Heemskerk Fresh & Easy.
Krótszy czas w łańcuchu dostaw
Chociaż istnieje wiele korzyści wynikających z zastosowania robota ABB, jedną z najważniejszych zalet dla Heemskerk i klientów supermarketów jest to, że rozwiązanie skraca czas, jaki świeże produkty spędzają w łańcuchu dostaw, co wydłuża ich okres przydatności do spożycia, minimalizuje straty i tworzy bardziej zrównoważone rozwiązanie dla przemysłu świeżej żywności. Według Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Żywienia i Rolnictwa każdego roku marnowana jest około jedna trzecia, czyli 1,3 miliarda ton, całej żywności produkowanej i pakowanej z przeznaczeniem do spożycia przez ludzi, a podmioty działające w branży coraz częściej podejmują wysiłki w celu ograniczenia skali marnotrawstwa.
Możliwość automatycznej kompletacji zamówień, jaką daje rozwiązanie zrobotyzowane ABB, pozwala operatorom logistycznym na przeładunek produktów bezpośrednio do supermarketów. Możliwość otrzymywania przez sprzedawców detalicznych już zamówionych, pobranych ilości dla każdego sklepu, wydłuża okres przydatności do spożycia o około dzień. Z drugiej strony, w bardziej tradycyjnych procesach logistyki żywności, zapakowana żywność jest najpierw układana w magazynie sieci supermarketów, gdzie pracownicy kompletują i układają żywność zgodnie z zamówieniami z poszczególnych sklepów, po czym jest ona transportowana do sklepów. Proces ten trwa zazwyczaj około pół dnia, co obniża i tak już krótki okres przydatności do spożycia świeżej i naturalnej żywności.
MOŻE ZAINTERESUJE CIĘ TAKŻE
– W ciągu ostatnich dziesięciu lat klienci supermarketów zwracają się do przetwórców żywności, takich jak Heemskerk, z prośbą o dostarczanie produktów, które zostały już zamówione dla każdego sklepu. Dzięki systemowi ABB, Heemskerk jest w stanie płynnie realizować bardzo wymagające zadania związane z kompletacją zamówień – powiedział Chris Vleeschouwers, menedżer ds. sprzedaży i marketingu w Segmencie Konsumenckim i Robotyki Usługowej ABB. – Obecnie roboty ABB są w stanie przetworzyć od 300 do 400 skrzynek na jedno zamówienie. Wcześniej do wykonania tego samego zadania potrzebnych było około 30–40 osób.
Duża elastyczność procesu
Kolejną dużą zaletą dla Heemskerk jest elastyczność, jaką oferuje system ABB. Dzięki szybkim, ale precyzyjnym ruchom, roboty ABB są w stanie szybko dostosować się do zmiennych wymagań klientów supermarketów i sklepów spożywczych, których zapotrzebowanie na ilość i różnorodność produktów zmienia się niemal każdego dnia, a także w zależności od pory roku. W przeciwieństwie do tradycyjnej automatyki logistycznej, która zazwyczaj obsługuje pojedyncze jednostki w czasochłonnym procesie kompletacji zamówień, rozwiązanie zrobotyzowane ABB umożliwia firmie Heemskerk realizację ponad 60 dużych dostaw każdego dnia. Podczas gdy system przetwarza ponad 800 000 skrzynek tygodniowo, może on obsłużyć dwa, a nawet trzy razy tyle, bez konieczności wprowadzania zmian. Z jednej strony, ta elastyczność pozwala Heemskerk szybko zwiększyć objętość w oparciu o popyt bez dodatkowych inwestycji, a z drugiej strony rozwiązanie eliminuje niewykorzystanie systemu automatyki w rzadkich dniach, kiedy popyt jest niski.
Modułowa i ustandaryzowana konstrukcja rozwiązania zrobotyzowanego ABB sprawiają, że bardzo łatwo jest dodać nowe strefy zrobotyzowane, aby sprostać dodatkowym zdolnościom produkcyjnym. Heemskerk planuje dodać więcej robotów do obecnego systemu, aby wspierać swój przyszły rozwój. Całe rozwiązanie można zainstalować w stosunkowo niskich budynkach, a nawet podzielić na kilka modułów, które niekoniecznie muszą być umieszczone obok siebie. Dzięki temu zautomatyzowane rozwiązanie logistyczne idealnie nadaje się do zastosowań na terenach poprzemysłowych. Ponadto, system składa się z mniejszej liczby komponentów, co oznacza niższe koszty konserwacji i części zamiennych.
– Jest to złożony projekt, ale początkowe założenia biznesowe zakładają, że system ma zwrot z inwestycji (ROI) na poziomie trzech i pół roku, a my zbliżamy się do tej liczby, więc dla nas jest to bardzo udany projekt – dodał Peter van Duijvenbode.
Źródło: ABB