Położono pierwszy na świecie „beton kawowy”

Położono pierwszy na świecie „beton kawowy” RMIT

Australijscy naukowcy, jako pierwsi na świecie, wykorzystali fusy z kawy do produkcji betonu, który jest o 30% mocniejszy od tradycyjnego betonu. Nowy materiał poddawany jest już testom, które mają sprawdzić m.in. jego wytrzymałość na ruch pieszych.

W zeszłym roku naukowcy z RMIT University w Melbourne w Australii odkryli, że zastąpienie do 15% piasku, który jest zwykle stosowany w betonie, fusami z kawy sprawiło, że stał się on o 30% mocniejszy. Jest to przykład upieczenia dwóch pieczeni na jednym ogniu: ta nowatorska metoda produkcji nie tylko zmniejszyłaby zależność od piasku, który jest nieodnawialnym zasobem, ale także zmniejszyłaby ilość odpadów organicznych, jakie trafiają na wysypiska śmieci, zmniejszając tym samym ich udział w emisji gazów cieplarnianych.

Odpady organiczne nie mogą być dodawane bezpośrednio do betonu, ponieważ rozkładają się z czasem, co osłabiałoby materiał. Naukowcy opracowali więc niskoenergetyczny proces, w którym fusy z kawy są podgrzewane w temperaturze 350°C bez tlenu w celu wytworzenia biowęgla.

RMIT nawiązał współpracę z lokalną radą hrabstwa (Macedon Ranges Shire Council) w celu ułożenia betonowych chodników wzmocnionych odpadami organicznymi w ramach pierwszej na świecie próby. Dwa rodzaje betonu – jeden wykonany z dodatkiem biowęgla kawowego, a drugi z biowęgla z wiórów drzewnych – zostały ułożone obok standardowego betonu, który pozwoli dokonać porównania.

Ujęcie z lotu ptaka różnych ułożonych betonów:

Podejmujemy takie eksperymenty i realizujemy je w terenie. Już dziś ludzie będą chodzić po betonie zawierającym te nowatorskie produkty, a RMIT za jakiś czas wróci i przeprowadzi testy, aby sprawdzić, jak sobie radzą – powiedział Shane Walden, dyrektor ds. aktywów i operacji rady hrabstwa. – Pomaga to nie tylko podnieść poziom wiedzy naszych wykonawców i pracowników, ale ma także wiele innych korzyści, które są ważne dla naszej społeczności. To m.in. pomoc dla środowiska naturalnego, działanie w sposób zrównoważony i, co najważniejsze, zmniejszenie ilości odpadów składowanych na wysypiskach i prowadzenie gospodarki o obiegu zamkniętym.

Naukowcy planują wprowadzć na rynek więcej tego innowacyjnego materiału w zależności od tego, jak dobrze się sprawdzi.

Obecnie pracujemy w sektorze łańcucha dostaw, abyśmy mogli przekształcić ten produkt w produkt głównego nurtu do zastosowań komercyjnych i nie tylko zajmujemy się kawą  rozszerzamy to na wszystkie formy różnych odpadów organicznych – powiedział Rajeev Roychand z RMIT's School of Engineering. – Każdy biowęgiel wyprodukowany z innego materiału organicznego ma różny skład, oprócz różnicy w zawartości węgla, wielkości cząstek i chłonności, co może zwiększyć wydajność betonu na wiele sposobów.

Próbka betonu poddawana testom wytrzymałościowym; źródło: Carelle Mulawa-Richards/RMIT

Wykorzystanie betonu wzbogaconego odpadami organicznymi może oznaczać oszczędności w kosztach budowy.

Nasze badania stwarzają możliwość nawet zmniejszenia wymaganej zawartości cementu – powiedział Roychand. – Ponieważ osiągamy 30% wzrost wytrzymałości betonu kawowego, może to zmniejszyć wymaganą zawartość cementu nawet o 10% w oparciu o nasze wcześniejsze doświadczenia.

Źródło: RMIT

O Autorze

MM Magazyn Przemysłowy jest międzynarodową marką medialną należącą do holdingu Vogel Communications Group. W ramach marki MM Magazyn Przemysłowy wydawane jest czasopismo, prowadzony jest portal magazynprzemyslowy.pl oraz realizowana jest komunikacja (różnymi narzędziami marketingowymi) w przemysłowym sektorze B2B.

Tagi artykułu

MM Magazyn Przemysłowy 5-6/2024

Chcesz otrzymać nasze czasopismo?

Zamów prenumeratę